W dzisiejszym odcinku gościmy Olę Lazar, założycielką znanego wszystkim smakoszom serwisu Gastronauci.pl. Ola opowiada o tym jak lubi testować życie, sytuacje i ludzi, których spotyka na swojej drodze. Dzięki temu znajduje to, z czym jest jej najlepiej. Podczas rozmowy zdradza jak to jest wymyślić, zbudować, rozwinąć i sprzedać startup. Obecnie działa w akceleratorze foodtechowym – FoodForward.
W tym odcinku znajdziecie niejeden smaczny kąsek wiedzy biznesowej.
Bio gościa:
Ola Lazar, osoba o wielu wcieleniach w jednym życiu. Była związana z mediami, bankowością, prowadziła własny startup – Gastronauci.pl, była dziennikarką kulinarną. Lubi mówić „sprawdzam” i podejmować nowe wyzwania, ale od 15 lat konsekwentnie są one związane z kulinariami, gastronomią i branżą spożywczą. Jest przekonana, że foodtech is the new black. Na co dzień pomaga startupom foodtechowym jako doradca, inwestor i twórczyni akceleratora FoodForward.
W tym odcinku audycji Zaprojektuj Swoje Życie dowiecie się:
- Jak z hobby zrobić biznes?
- Co dała Oli praca w korporacji?
- Dlaczego sprzedała Gastronauci.pl ?
- Czym jest akcelerator foodtechowy?
- Jak wygląda przyszłość gastronomii?
Notatki z odcinka:
Ola mówi o sobie, że jest entuzjastką dobrego jedzenia. Podkreśla jednak, że to, czym jest dobre jedzenie ulega ciągłej transformacji. Od 15 lat zawodową misją naszej gościni jest żebyśmy lepiej jedli. Gastronauci.pl powstali z chęci ustalenia przez Olę, które restauracje dobrze karmią. Chciała podzielić się z innymi swoją wiedzą.
Maciej dopytywał Olę o to jak znalazła miejsce na pasję w swoim życiu zawodowym. Jedzenie dla naszej gościni było przez długi czas tylko hobby. Jej ścieżka zawodowa przez długi czas wiodła przez korporacyjne korytarze. Najpierw był to CITIBANK Polska. Następnie w 2000 roku dołączyła do zespołu Canal+ w roli Interactive Services Manager. Po niedługim czasie postanowiła spróbować czegoś nowego. We Francuskiej Izbie Gospodarczej przepracowała ponad 3 lata. Tam przekonała się, że może spróbować założyć coś swojego.
Wstępem do jej nowego pomysłu była rola recenzenta restauracji dla jednego z dzienników w Warszawie. Niedługo potem powstał serwis Gastronauci.pl. Pierwsze recenzje wyszły spod pióra Oli. Biznes finansowała sama. Włożyła w niego 10k PLN. Zarabiała głównie na reklamach i na sprzedaży treści. Ogromną satysfakcję dała Oli możliwość tworzenia własnego produktu.
Zapytana czemu sprzedała serwis, odpowiada, że poczuła, że dochodzi do “sufitu”. Wydawało jej się, że samodzielnie nie rozwiną tego biznesu. Do tego rosła konkurencja. Sprzedaż była decyzją zdroworozsądkową ale emocjonalnie trudną.
Obecnie Ola prowadzi akcelerator foodtechowy FoodForward. Zapewniają początkującym startupom mentoring, wiedzę, wsparcie i networking. Dla przemysłu spożywczego robią spersonalizowany i stargetowany scouting startupów.
Ola chciałaby abyście zapamiętali, że warto mówić “sprawdzam”. Nie siedźcie z założonymi rękoma tylko zacznijcie działać.